FANDOM


Pelles


Per Oskar "Pelle" Svensson, född 6 februari 1943 i Nylandsån, Sollefteå, är en svensk advokat och före detta brottare. Han är bosatt i Sundsvall och far till styrkelyftaren Fredrik Svensson.

AdvokatkarriärEdit

Svensson har försvarat bland andra Juha Valjakkala, en av de åtalade i Åmselemorden, och varit försvarsadvokat i Lindomefallet där en 89-årig man slogs ihjäl med en stekpanna. Svensson försvarade också den affärsman som planerat ett kidnappningsförsök av Peter Wallenberg. I mitten av 1980-talet, tidigt i sin karriär väckte han tillsammans med den försvunne pojkens föräldrar enskilt åtal i Johan-fallet, vilket gjorde hans namn känt som advokat men också gjorde att han drog på sig kritik.

I slutet av 1980-talet kritiserade han vänskapskorruptionen mellan advokater, åklagare och domare, vilket gjorde honom impopulär bland andra jurister. Han drog också på sig kritik när han påstod att män är rättslösa mot anklagelser för incest och andra sexualbrott.

Under 1990-talet la han fram vad han kallade för "bombmannens testamente". Svensson hävdade i sin bok Sanningen om mordet på Olof Palme (1998) att "bombmannen" Lars Tingström under tysthetslöfte hade berättat att han gett Christer Pettersson i uppdrag att mörda Olof Palme. (Journalisten Gunnar Wall hävdade att Pelle Svensson hade manipulerat Tingströms så kallade testamente.Template:Källa behövs) En analys av SKL visade dock att testamentet var genuint och Svensson fick skadestånd för förtal efter en tryckfrihetsprocess.Template:Källa behövs Svenssons uppgifter bidrog till att åklagaren begärde resning i målet mot Christer Pettersson, men högsta domstolen avslog ansökan.

Pelle Svensson avslutade sin karriär som advokat efter ett psykiskt sammanbrott, sk. utbrändhet. Svensson fick senare förföljelser av media klassat som en arbetsskada och uppbar sjukersättning. Efter pensionen har Svensson återigen antagit vissa uppdrag som brottmålsadvokat.

Kända målEdit

BrottningskarriärEdit

Pelle Svensson fick smeknamnet Pelle Sving och hans främsta brottarmeriter var två VM-titlar, 1970 och 1971, och ett OS-silver 1964. Han har även suttit ordförande i Svenska Brottningsförbundet och varit ledamot av FILA, det internationella brottningsförbundet.

KlubbarEdit

SM-meriterEdit

 • SM Guld i 100.0 kg 1962
 • SM Guld i 100.0 kg 1963
 • SM Guld i 100.0 kg 1964
 • SM Guld i 100.0 kg 1965
 • SM Guld i 100.0 kg 1966
 • SM Guld i 100.0 kg 1967
 • SM Guld i 100.0 kg 1968
 • SM Guld i 100.0 kg 1969
 • SM Guld i 100.0 kg 1970
 • SM Guld i 100.0 kg 1971
 • SM Guld i 100.0 kg 1972
 • SM Guld i 120.0 kg 1973
 • SM Guld i 130.0 kg 1974

Internationella meriterEdit

Bibliografi Edit

 • 2009 - Quick: den stora rättsskandalen
 • 2005 - Utan nåd: grymhet utan gräns
 • 1998 - Sanningen om mordet på Olof Palme
 • 1995 - Skymningslandet
 • 1987 - Rätten på din sida?: hur fungerar rättsstaten

Källor Edit

Template:STANDARDSORTERING:Svensson, Pelle Kategori:Svenska advokater Kategori:Svenska brottare Kategori:Män Kategori:Födda 1943 Kategori:Levande personer

de:Per Svensson en:Pelle Svensson fi:Pelle Svensson no:Pelle Svensson

Svårt misshandlad ringde Tommy Asklöf från Sundbysjukhuset i Köpenhamn till sin advokat i Stockholm, Bengt Sjönander. "Kom hit! Jag vet vem som mördade Olof Palme", var hans dramatiska budskap från sjuksängen. "Det är därför dom har misshandlat mig!".

35-årige Tommy Asklöf levde en stor del av sitt liv på fel sida om lagen. Han var välkänd på landets fägelser, där han suttit sedan 1965 och aldrig varit ute ifrån i längre perioder än tre månader. I början av september 1986 fick han sin första permission efter ett bankrån, och tänkte åka till Spanien. Men resan slutade i Köpenhamn.

Advokat Bengt Sjönander : "Han ringde mig och ville att jag omedelbart skulle flyga till Köpenhamn, och åka till Sundbysjukhuset. Han berättade att han visste vem som mördade Olof Palme och att han kände sig tvingad att avslöja det han visste. Han ville inte säga något om det i telefon. Han kände sig förföljd och ville att jag skulle kontakta Hans Holmér".

Enligt polisen i Köpenhamn var Tommy kraftigt berusad, förmodligen av tabletter, när de grep honom på eftermiddagen den 9 september. Han kunde inte ta vara på sig själv, enligt en polisman. "Vi släppte honom klockan 7.30 dagen efter", uppgav vakthavande befäl.

Men Tommy Asklöf gav tidningen kvällsposten en helt annan version av händelseförloppet. Han berättade att polisen klockan 09.40 lämnat honom på en sjukstuga, och själv var han övertygad om att det var just dessa som hade misshandlat honom. Bakhuvudet var inslaget, kroppen blåslagen och en nackskada hade resulterat i att njurarna inte fungerade.

Tommy Asklöf avled innan han hann berätta vad han visste om Palmemordet. "Han antydde dock att det fanns ett samband mellan mordet på Olof Palme och styckmordet på den prostituerade Catrine da Costa i Stockholm sommaren 1984, men vilket samband sa han inte", säger advokat Bengt Sjönander.

RITUALMORDSSEKTEN

Catrine da Costa lämnade den 8 juni 1984 in en stereoradio och en väska på Centralens effektförvaring i Stockholm. Hon skulle hämta sakerna nästa dag, men hon kom aldrig tillbaka.

Den 18 juli hittades de första plastsäckarna med delar av hennes styckade kropp. I augusti gjordes fler fynd, men huvudet saknas fortfarande och man vet ännu inte exakt hur hon dog. Alla inre organ hade tagits ur kroppen på ett sätt som görs vid en komplett obduktion.

Obducenten Jovan Rajs har konstaterat, att mördaren hade kunskaper i kirurgi, ortopedi och obduktionsteknik. Misstankarna föll därför snabbt på en då 38-årig rättsläkare som också anhölls för mordet. Men bevisen mot honom höll inte och polisen tvingades släppa läkaren.

På morgonen den 28 oktober 1987, grep polisen åter den misstänkta läkaren, som nu skulle höras om misstanke för incest med sin 4-åriga dotter. Den lilla flickan hade för polisen berättat, att hennes pappa läkaren och en vän till honom, under rituella former styckmördat Catrine da Costa.

iPolisen vet också att läkaren och hans medhjälpare ingick i ett hemligt brödraskap med en sjuklig förkärlek för döden i dess mest groteska former; ritualer med stympade, lemlästade och torterade människor, och att de frossade i bilder och beskrivningar av mördade människor.

Stockholmspolisen misstänkte att Catrine da Costa inte var den enda prostituerade som mördats av medlemmar ur den hemliga sekten, och man misstänkte också att den låg bakom mordet på den 22-åriga japanskan Kazuku Toyonaga , som i oktober 1986 hittades styckmördad i Köpenhamns hamn, där hon låg i fem olika plastpåsar.

Spaningsledningen sökte redan från första början Olof Palmes mördare i en religiös sekt eller ett hemligt brödraskap. "I de här grupperna finns galenskapen, hatet, fanatismen och den envishet som måste till, för att genomföra ett sådant här vansinnesdåd", medgav en högt uppsatt poliskälla redan under Hans Holmér.

EUROPEISK-AMERIKANSKA EVANGELISTISKA
KORSTÅGEN (EAEK)

'En sekt som på ett tidigt stadium intresserade polisen var EAEK, som bildades på 60-talet av svensk-amerikanen John S. Torell. Den har ingen fast organisation och når sina svenska medlemmar enbart genom kasettband per post. Sekten är extremt bibeltroende och domineras av konspirationsteorier.' "Palme bar det yttersta ansvaret för den svenska militärens nedrustning, som öppnade vägen för den sovjetiska invasion som är nära förestående", sa John Torell i Aftonbladet den 21 mars 1986. "Det är bra att han är borta. Jag har uppmanat mina anhängare att rösta eller "be" bort honom, men aldrig sagt att de skulle skjuta honom".

SCIENTOLOGERNA

En annan extrem och bevisligen farlig sekt som fått fotfäste i Sverige, och bland annat hjärntvättat och drivit sina medlemmar till hysteriska nervsammanbrott och ekonomisk ruin, är Scientologerna. I juli 1986 tog polisen en 34-årig avhoppare i förhör, för att få veta mera om kyrkans spionnät, och hatet mot Olof Palme.

I direktiven för organisationens spioner står det: "Vi måste slåss med målet att totalt krossa fienden. Löpa linan ut och utplåna honom".

Olof Palme ansågs som sinnebilden för det svenska skattetrycket, något som hotade att omintetgöra eller "förinta" Scientologkyrkans existens i Sverige. Bakom resonemanget låg ett förslag som ansåg att scientologerna inte var en ideell förening utan en affärsdrivande verksamhet. Som ideell förening var Scientologerna befriade från skatt. Som affärsdrivande verksamhet skulle de tvingas betala miljoner i skatt.

Enligt avhopparen har det aldrig funnits ett hatobjekt så stort som Olof Palme. Den svenska statsministern var en "SP" - en "Surpressing Person", en förtryckande person. Som "SP" skulle han bekämpas med alla medel och i synnerhet med "dirty tricks", smutsiga trick.

Marcus Nyman , scientologernas informationssekreterare i Sverige, försvarade föreningen: "Vi har en reformverksamhet där vi samlar information, men i den får det inte begås några illegala handlingar över huvud taget. Jag vet, med handen på hjärtat, att vi inte har någonting med mordet på Olof Palme att göra".

FÖRBEDJARE FÖR SVERIGE

Mordet på Olof Palme var Guds hämnd för att Sverige inbjöd och välkomnade PLO-ledaren yassir Arafat våren 1983. Så tolkar pingstpastor Kjell Sjöberg en profetia som framförts i en bönegrupp.

Profetian löd i korthet: "Så skall skott ljuda och terroristdåd ske i ert lands huvudstad. Jag vill att ni från den här stunden skall minnas, att det ris man bundit, och den öppning man berett, skall komma tillbaka över ledningen själv. Skott, som skall genljuda i Norden genom terroristaktivitet, skall sätta punkt och skapa förvirring på ett sätt som man aldrig anat".

Den framfördes när den religiösa sekten, "Förbedjare för Sverige" var samlade till s k bönedagar i mars 1983. Målet var att med hjälp av bön stoppa PLO-ledaren Yassir Arafats officiella besök i Sverige. Profetior är en återkommande företeelse i pingströrelsen och
100 000-tals människor i Sverige har hört och tror på dem.

BYRÅ1

I december 1985 dömdes "Bombmannen" Lars Tingström av Svea hovrätt till livstids fängelse, bland annat för sprängningen av chefsåklagare Denckers villa. Hela hösten 1986 arbetade advokat Pelle Svensson för att fria "Bombmannen". Hans trumfkort var fyra vittnen, som hoppat av från en religiös extremsekt.

Under rättegången berättade en avhoppare att han en tid bodde ihop med en av medlemmarna i sektens hemliga terrorgrupp, kallad Byrå 1 . Den hade 500 personakter på "fiender" till rörelsen och sysslade med spionage, infiltration av svenska myndigheter; som polisen i städer över hela landet, inbrott med hjälp av låssmeder, avancerad telefonavlyssning, att hålla snokande journalister borta, kontroll av egna medlemmar, etc.

I september 1986 lämnade Pelle Svensson över allt material han samlat om sekten, till spaningsledningen under Hans Holmér.

Materialet innehöll bl a bilder. En föreställde en man i 45-årsåldern som under en period 1985 vistades i USA, där sekten har sitt högkvarter, och ägnade sig åt skjutträning med samma typ av vapen som polisen tror att Palmes mördare använde - en Smith & Wessen .357 Magnum . På bilden håller mannen samma slags vapen i sin hand.

"Jag tror att sekten är inblandad i mordet på Olof Palme", sa Pelle Svensson till kvällstidningarna i samband med att materialet om den överlämnades till polisen.

Enligt sektens synsätt är staten och etablissemanget fiender, och de talar tydligt och klart om att "hantera" människor som står i vägen för deras idéer. På listan finns flera regeringsmedlemmar, enligt advokat Svensson.

Han avslöjade att han under rättegången mot "Bombmannen" hotades av sekten. Torpeder dök upp i åhörarbänkarna och riktade hätska blickar mot hans vittnen, avhopparna. När de inte kunde skrämma dessa till tystnad, vändes hotelserna mot Pelle Svensson. Han tvingades ändra vanor och rutiner när han vistades i Stockholm. Han bytte hotell varje natt, fick ständigt se sig om över axeln och ta olika färdvägar till rättssalen.

"Det lugnade sig när domen föll. Bombmannen fälldes som skyldig och ingen uppmärksamhet riktades mot sektens verksamhet. Jag har dock fortsatt mina efterforskningar för att få till stånd en ny utredning, och sekten har på nytt trakasserat mig", avslöjade Pelle svensson.

I juli 1987 kontaktades spaningsledningen av en man i svår samvetsnöd som påstod: "Jag har hoppat av det brödraskap som mördade Olof Palme. Jag fruktar för mitt liv, ni måste hjälpa mig!". Mannens uppgifter ansågs så heta att han omedelbart sattes under polisbeskydd. Han förklarade själv, att enbart avhoppet innebar att han skrivit under sin dödsdom.

Sektens regler var stenhårda, för i dess översta skikt satt några av samhällets absoluta toppar!

Den 4 september samma år, var spaningsledningen så överraskande optimistisk, att dess talesman Ingvar Eriksson avslöjade för medierna:

"Gemensamt för sekterna och brödraskapen har varit det intensiva hatet mot Olof Palme, som betecknats som "Satan själv" och någon som "måste utrotas". Dessa extrema grupperingar har de ekonomiska resurser som behövs för att finansiera ett mord, och just så kan ha skett. Vi är idag mycket optimistiska när det gäller "sektspåret", för det har nämligen dykt upp något utomordentligt intressant i ett av de gamla spåren...".

File:Pelle Svensson.jpg

Template:MedaljStart Template:MedaljSport Template:MedaljOS Template:MedaljSilver Template:MedaljVM Template:MedaljGuld Template:MedaljGuld Template:MedaljSlut

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.